Schrijf een review op

Gratis verzending vanaf €35

8 Tips voor het Cutten

Indien je er deze zomer strak bij wilt lopen, is het van belang dat je een laag vetpercentage bereikt. Om jouw gewenste vetpercentage te behalen, ben je hopelijk al bezig met de zogenaamde ‘cut-periode’. Een periode waarin je er in de basis voor zorgt dat je calorie-inname lager is dan hetgeen wat je verbrandt op dag. In deze blog geven we je acht tips om dit proces van vetverlies te ondersteunen. 

1. Hanteer een klein calorie-tekort

Hoewel de inleiding het al aangaf, is het van groot belang om een calorie-tekort te hanteren tijdens het cutten. Echter is het hierbij wel belangrijk dat dit tekort niet uitloopt tot boven de 500 kcal (Solid supplements adviseert een tekort van 200-300 kcal per dag). Als je namelijk een té groot tekort hanteert, zal je lichaam veel meer spier verliezen dan bij een klein tekort (1, 2). Dit komt doordat naast lichaamsvet, ook het spierweefsel zal worden gebruikt om het tekort aan energie aan te vullen. Omdat een klein tekort meer tijd zal vergen, is het van belang om op tijd te beginnen met cutten. 

2. Houd je calorie-inname bij

Zonder het bijhouden van je calorie-inname is het lastig in te schatten of je een klein calorie-tekort hanteert. Dat stukje chocolade dat je bij je ochtendkoffie neemt kan het verschil namelijk al maken. In een fractie van tijd heb je een gratis app gedownload om alles op bij te houden. Zorg er wel voor dat de producten die je invult ook gevalideerd zijn door de app. Zo voorkom je onwaarheden. 

3. Bereken je macro’s

In veel van deze voedingsapps kan je je macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) berekenen, of doe het alvast HIER. Om gezond te blijven tijdens het cutten is een juiste verhouding van macro’s essentieel. Zo zal je eiwitinname hoog moeten blijven voor spierbehoud (3), en zal je je vetinname niet tekort moeten doen om je lichaamsfuncties op pijl te houden (4).  

4. Eet onverzadigde vetten

Laat verzadigd vet staan, maar onverzadigd zeker niet. Het eten van onverzadigde vetten zorgt voor een lager cholesterolgehalte, beschermt je organen, ondersteunt de opname van vitaminen, en zorgt ook nog eens voor je hormoonhuishouding (4). Wist je dat mayonaise bijvoorbeeld relatief gezond is? Het bevat voornamelijk onverzadigde vetten. Omdat vet 9 kcal bevat per gram (in tegenstelling tot 4 bij koolhydraat en eiwit), kom je er makkelijker van aan als je er veel van eet. Echter betekent dit niét dat het ongezond voor je is in de basis. Onthoud dit goed. 

5. Eet veel groenten

Hoewel het eten van voldoende groente altijd belangrijk is, is de cut-periode een perfecte gelegenheid om je lichaam hier een boost van te geven. Groenten bevatten namelijk per volume-eenheid zeer weinig calorieën. Dit zorgt ervoor dat je minder honger krijgt en toch je calorie-doel niet overschrijdt. Groenten zullen daarnaast je lichaam ondersteunen in vele processen wat zo ook je stofwisseling kan bevorderen.  

6. Vermijd fatburners en maaltijdvervangers 

Hoewel bepaalde supplementen zeker kunnen helpen tijdens het cutten, moet je supplementen als fatburners en maaltijdvervangers ten alle tijden vermijden. De naam fatburner vinden wij in de basis al zeer misleidend; het supplement zal namelijk geen vet voor je gaan verbranden. Waar cafeïne vaak het stimulerende hoofdbestandsdeel is, wordt van andere stoffen zoals carnitine of CLA de werking niet aangetoond door de wetenschap (wellicht dat we hier nog eens een aparte blog over gaan schrijven). 

Een supplement als vervanging is nooit een goed idee. Maaltijdvervangers gaan je lichaam nooit alles geven wat het nodig heeft. Ze bevatten vaak een tekort aan eiwitten, vetzuren en vezels én ook nog eens veel suiker. En dan hebben we het nog niet eens gehad over micronutriënten. Vermijd dit dus ten alle tijden. 

7. Neem eiwitshakes 

Zoals aangegeven in tip 3 is het van belang om je eiwitinname hoog te houden zodat je het verlies van spiermassa beperkt. Omdat je maaltijden kleiner zijn, kunnen eiwitshakes een goede toevoeging zijn om de gewenste hoeveelheid eiwit te behalen. Onze Whey Cacao bevat natuurlijk cacaopoeder wat vele andere lichaamsprocessen ondersteunt. Lees alle voordelen over cacao HIER. Daarnaast kunnen omega-3-, vitamine- en mineraalsupplementen ook een goede toevoeging zijn bij je dagelijkse eetpatroon. 

8. Ga dingen doen 

Zorg dat je vaak ergens mee bezig bent. Hierdoor ben je minder geneigd om aan eten te denken en zal je hongergevoel ook een mindere hinder vormen tijdens de cut. Simpel maar effectief. 

Referenties 

  1. NINDL, B. C., LEONE, C. D., J. THARION, W., JOHNSON, R. F., W. CASTELLANI, J., PATTON, J. F., & MONTAIN, S. J. (2002). Physical performance responses during 72 h of military operational stress. Medicine & Science in Sports & Exercise, 34(11), 1814–1822. https://doi.org/10.1097/00005768-200211000-00019
  2. NINDL, B. C., BARNES, B. R., ALEMANY, J. A., FRYKMAN, P. N., SHIPPEE, R. L., & FRIEDL, K. E. (2007). Physiological Consequences of U.S. Army Ranger Training. Medicine & Science in Sports & Exercise, 39(8), 1380–1387. https://doi.org/10.1249/mss.0b013e318067e2f7 
  3. Murphy, C. H., Hector, A. J., & Phillips, S. M. (2014). Considerations for protein intake in managing weight loss in athletes. European Journal of Sport Science, 15(1), 21–28. https://doi.org/10.1080/17461391.2014.936325 
  4. Liu, A. G., Ford, N. A., Hu, F. B., Zelman, K. M., Mozaffarian, D., & Kris-Etherton, P. M. (2017). A healthy approach to dietary fats: understanding the science and taking action to reduce consumer confusion. Nutrition Journal, 16(1). https://doi.org/10.1186/s12937-017-0271-4 

Blog delen via:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

ONS KENNISCENTRUM!

Meer lezen?

Hoe kunnen wij helpen?

E-mail ons je vraag!

FAQ

Veelgestelde vragen

Schrijf een review!