Schrijf een review op

Gratis verzending vanaf €35

Cacaopoeder: de voordelen van het Superfood

Wellicht al bekend voor je is dat cacao(poeder) een superfood is. Maar wat maak deze voedingsbron zo goed?

Waar komt cacaopoeder vandaan?

Cacaopoeder komt van de cacaoboom. Deze bomen bevatten grote vruchten met allemaal kleine cacaobonen. Deze bonen worden gescheiden van de ook aanwezige cacaoboter en vermalen tot cacaopoeder. Cacaopoeder is daarom ook puur zonder enige vorm van toegevoegde suikers en/of andere ongewenste stoffen.

Welke stoffen bevat cacaopoeder?

Van nature bevat cacaopoeder verschillende mineralen, zoals ijzer, magnesium, koper en zink. Ook bevat het poeder eiwitten en heeft het een lage glycemische index (rond de 8 procent). Dit laatste wil zeggen dat je bloedsuikerspiegel geen ongewenste stijgingen of schommelingen maakt. Tevens zorgt het aanwezige theobromine voor cardiovasculaire voordelen2.

molecuulformule theobromine

Theobromine

Ook bevat rauw cacaopoeder de hoogste concentratie aan antioxidanten van alle voedingsmiddelen. Ter vergelijking, de concentratie antioxidanten is in cacaopoeder ongeveer significant meer dan in bijvoorbeeld in blauwe bessen1. Zie ook figuur 1.

antioxidanten cacao

Figuur 1 – Antioxidant levels van cacao en verschillende bessen.1

Daarnaast bevat cacaopoeder de stoffen anandamide en fenylethylamine. Deze stoffen zijn sterk gerelateerd aan respectievelijk euforie en verliefdheid.

Bewerkt cacaopoeder

De voordelen van de rauwe cacao nemen wel sterk af bij het bewerken tot chocolade. Dit heeft niet alleen te maken met de toevoeging van suikers, maar ook met de verhitting die bij het proces komt kijken. Gelukkig bevat onze whey cacao het rauwe cacaopoeder, en kan je dus naast de boost van eiwitten ook vele andere voordelen tot je nemen! 

https://www.solidsupplements.nl/product/whey-cacao/

Referenties

  1. Crozier, S. J., Preston, A. G., Hurst, J. W., Payne, M. J., Mann, J., Hainly, L., & Miller, D. L. (2011). Cacao seeds are a “Super Fruit”: A comparative analysis of various fruit powders and products. Chemistry Central Journal, 5(1). https://doi.org/10.1186/1752-153x-5-5
  2. Kerimi, A., & Williamson, G. (2015). The cardiovascular benefits of dark chocolate. Vascular Pharmacology, 71, 11–15. https://doi.org/10.1016/j.vph.2015.05.011

Blog delen via:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

ONS KENNISCENTRUM!

Meer lezen?

Hoe kunnen wij helpen?

E-mail ons je vraag!

FAQ

Veelgestelde vragen

Schrijf een review!