Schrijf een review op

Gratis verzending vanaf €35

Cafeïne: Het (schijn) effect

Ondanks dat Cafeïne voor velen een bekende stimulerende stof is, wordt het vaak onnauwkeurig positief omschreven.  Cafeïne wordt vaak geprezen om het doen verhogen van de alertheid en fysieke prestatie. Maar in hoeverre is dit waar of niet? Stimuleert Cafeïne daadwerkelijk?

Classificatie

Cafeïne is een psychoactieve stof en kan door zijn werking worden gerekend tot de drugs (weliswaar een heel lichte vorm van cocaïne). Cafeïne komt van nature voor in verschillende planten en bonen, waardoor het niet gek is dat de stof in onze dagelijkse dranken en sommige etenswaren voorkomt (denk aan koffie, thee of chocolade). Cafeïne kent enkele vormen, waarvan het anhydraat waterstofvrije vorm omschrijft. Als we op cellulair niveau gaan kijken krijgen we een beter beeld van de werking.

Werking

Adenosine (een neurotransmitter of signaalstof) zorgt voor een vertraagde hersenactiviteit wanneer nodig (bijvoorbeeld als je wakker wordt). Cafeïne is niet verantwoordelijk voor het stimuleren van deze transmitter, maar blokkeert de receptor hiervan, waardoor het moeheids effect teniet zou worden gedaan.4 Cafeïne brengt dus eigenlijk een ‘schijneffect’ teweeg, maar kan desondanks wel werken.

Fun fact: Ons lichaam ziet Cafeïne als een gif, en wilt het daarom wegwerken. De halfwaarde tijd (de tijd waarin de helft van een stof is weggewerkt uit het lichaam) van Cafeïne is ongeveer 3 uur.

Cafeïne kent verschillende effecten. De belangrijkste binnen de sportwereld zijn hiervan:

  1. Het verhogen van alertheid en het verminderen van vermoeidheid.6
  2. Het verhogen van het uihoudingsvermogen.3

Er is niet bekend of Cafeïne leidt tot een toenname in kracht, aangezien meerdere factoren hier een rol spelen (tijd van de dag, toestand van de persoon).3, 6

Dosering & bijwerkingen

Hoge doseringen Cafeïne (denk aan > 300 mg) kunnen er voor zorgen dat de insulinereceptor minder gevoelig wordt.5 Dit is wellicht gevaarlijk voor de bloedsuikerspiegel bij Diabetes patiënten en wordt daarom ook afgeraden. Zoals bij veel stoffen, kan je bij het gebruik van Cafeïne op lange termijn een tolerantie opbouwen.1 De mate hierin verschilt per persoon.

Dus, wat zou een verantwoorde dosering zijn voor Cafeïne per dag? Onderzoeken tonen hierin vergelijkbare antwoorden, maar een goede maatstaf zou maximaal 4 mg/ kg lichaamsgewicht zijn.2 Voor een persoon van 75 kg zou dit neerkomen op 300 mg Cafeïne. Tegenwoordig bevatten veel pre-workouts een erg hoge dosering Cafeïne (> 250 mg). Stel dat je hier naast nog één of meerdere kopjes koffie (of zelfs nog een extra scoop) neemt, overschrijd je deze aanbeveling al gauw. Zéker voor gevoelige personen kan dit op lange termijn niet prettig zijn. Voor het gebruik op langere termijn zouden doseringen van 100 – 200 mg in je supplement meer verantwoord zijn.

Oordeel

Ondanks dat Cafeïne niet direct verantwoordelijk is voor het stimuleren van onder andere de alertheid, blijkt de stof wel een daadwerkelijk voordeel met betrekking tot (kracht)sport teweeg te brengen. Echter zou Cafeïne voor het langere termijn gebruik niet onderschat moeten worden. Kijk daarom uit met het regelmatig gebruik van hogere doses.

Referenties

  1. Ammon, H. P. T. (1991). Biochemical Mechanism of Caffeine Tolerance. Archiv der Pharmazie, 324(5), 261–267. https://doi.org/10.1002/ardp.19913240502
  2. Barone, J. J., & Roberts, H. R. (1996). Caffeine consumption. Food and Chemical Toxicology, 34(1), 119–129. https://doi.org/10.1016/0278-6915(95)00093-3
  3. Burke, L. M. (2008). Caffeine and sports performance. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 33(6), 1319–1334. https://doi.org/10.1139/h08-130
  4. Choi, O. H., Shamim, M. T., Padgett, W. L., & Daly, J. W. (1988). Caffeine and theophylline analogues: Correlation of behavioral effects with activity as adenosine receptor antagonists and as phosphodiesterase inhibitors. Life Sciences, 43(5), 387–398. https://doi.org/10.1016/0024-3205(88)90517-6
  5. Keijzers, G. B., De Galan, B. E., Tack, C. J., & Smits, P. (2002). Caffeine Can Decrease Insulin Sensitivity in Humans. Diabetes Care, 25(2), 364–369. https://doi.org/10.2337/diacare.25.2.364
  6. Smith, A. (2002). Effects of caffeine on human behavior. Food and Chemical Toxicology, 40(9), 1243–1255. https://doi.org/10.1016/s0278-6915(02)00096-0

Blog delen via:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

ONS KENNISCENTRUM!

Meer lezen?

Hoe kunnen wij helpen?

E-mail ons je vraag!

FAQ

Veelgestelde vragen

Schrijf een review!