Schrijf een review op

Gratis verzending vanaf €35

De werking van L-Arginine

L-Arginine is een semi-essentieel aminozuur; over het algemeen kunnen volwassenen dit zelf aanmaken in het lichaam. Daarnaast behoort L-Arginine tot 1 van de 20 proteïnogene aminozuren (de variant die eiwit kan vormen). L-Arginine komt van nature voor in veel eiwitrijke producten als rund, kip, vis, noten, peulvruchten, granen en zuivelproducten. Deze blog gaat in op de werking van L-Arginine en de voordelen van extra suppletie. Ook licht het kort een veelbelovende variant van de stof toe; het Alpha-Ketogluteraat.

Werking

L-Arginine is de voorloperstof van onder andere stikstofmonoxide (NO), een molecuul verantwoordelijk voor de vasolidatie (vaatverwijding), efficiënte weefseldoorbloeding en het goed functioneren van verschillende organen (hart, longen, en nieren).4, 6Door de vasolidatie kan zuurstof efficiënter door het lichaam worden getransporteerd, wat cardio- en krachtprestaties kan verbeteren.7

L-Arginine is ook de voorloperstof van creatine en polyamines in ons lichaam.Creatine staat direct gerelateerd aan een verbeterde spierfunctie en prestatietoename2(zie ook de Creatine blog). Polyamines zijn van positief belang voor celdeling en celdifferentiatie.5

Het Alpha-Ketogluteraat

Het Alpha-Ketogluteraat (of AKG) is een relatief nieuwe stof binnen de sportwereld. AKG maakt deel uit van de essentiële citroenzuurcyclus binnen onze lichaamscellen.1 Deze cyclus stimuleert de conversie van calorieën (koolhydraten, eiwitten, en vetten) naar bruikbare energie.

Wanneer in een relatief korte periode veel eiwit wordt geconsumeerd, neemt het ammonia- en stikstof gehalte (toxisch) toe in ons lichaam. AAKG heeft een verlagende werking op het ammonia gehalte en biedt ondersteuning bij de detoxificatie van stikstof.3Hierdoor is de combinatie van hoge eiwit innames en suppletie van AAKG aantrekkelijk.

Dosering & bijwerkingen

Hoewel meer onderzoek naar de dosering van L-Arginine nodig is zag de studie gerelateerd aan het verbeteren van prestatietoename voordelen bij een suppletie van 2.000 mg per dag. Bijwerkingen zoals darmklachten kunnen voor komen bij heel hoge suppletie (meer dan 10.000 mg per dag). Denk bij het gebruik van voedingssupplementen altijd verstandig na en raadpleeg je huisarts bij twijfel of het gebruik van L-Arginine in combinatie met medicijnen of gezondheidsklachten.

Referenties

  1. Akram, M. (2013). Citric Acid Cycle and Role of its Intermediates in Metabolism. Cell Biochemistry and Biophysics, 68(3), 475–478. https://doi.org/10.1007/s12013-013-9750-1
  2. Bemben, M. G., & Lamont, H. S. (2005). Creatine Supplementation and Exercise Performance. Sports Medicine, 35(2), 107–125. https://doi.org/10.2165/00007256-200535020-00002
  3. Chen, J., Kang, B., Jiang, Q., Han, M., Zhao, Y., Long, L., … Yao, K. (2018). Alpha-Ketoglutarate in Low-Protein Diets for Growing Pigs: Effects on Cecal Microbial Communities and Parameters of Microbial Metabolism. Frontiers in Microbiology, 9. https://doi.org/10.3389/fmicb.2018.01057
  4. Epstein, F. H., Moncada, S., & Higgs, A. (1993). The L-Arginine-Nitric Oxide Pathway. New England Journal of Medicine, 329(27), 2002–2012. https://doi.org/10.1056/nejm199312303292706
  5. HEBY, O. (1981). Role of Polyamines in the Control of Cell Proliferation and Differentiation. Differentiation, 19(1–3), 1–20. https://doi.org/10.1111/j.1432-0436.1981.tb01123.x
  6. Morikawa, E., Moskowitz, M. A., Huang, Z., Yoshida, T., Irikura, K., & Dalkara, T. (1994). L-arginine infusion promotes nitric oxide-dependent vasodilation, increases regional cerebral blood flow, and reduces infarction volume in the rat. Stroke, 25(2), 429–435. https://doi.org/10.1161/01.str.25.2.429
  7. Pahlavani, N., Entezari, M. H., Nasiri, M., Miri, A., Rezaie, M., Bagheri-Bidakhavidi, M., & Sadeghi, O. (2017). The effect of l-arginine supplementation on body composition and performance in male athletes: a double-blinded randomized clinical trial. European Journal of Clinical Nutrition, 71(4), 544–548. https://doi.org/10.1038/ejcn.2016.266
  8. Wu, G., & Meininger, C. J. (2000). Arginine Nutrition and Cardiovascular Function. The Journal of Nutrition, 130(11), 2626–2629. https://doi.org/10.1093/jn/130.11.2626

Blog delen via:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

ONS KENNISCENTRUM!

Meer lezen?

Hoe kunnen wij helpen?

E-mail ons je vraag!

FAQ

Veelgestelde vragen

Schrijf een review!